Bij toeval kwam ik dit recept tegen en ben er blij mee want mijn schoonmoeder (inmiddels helaas overleden ) maakte dit altijd en ik vond het kei lekker zo tussen door als een soort chips en kroepoek werd het gegeten. Heb ik nu 2 of 3 grote eieren nodig? In de benodigdheden staan 2 en in het baksel 3 Graag even laten weten? Lijkt me lekker en makkelijk te maken als. Aa: ana partes aequales: van elk gelijke delen:. Ante coenam: voor de maaltijd:. Ad usus externum: voor uitwendig gebruik:.

afkortingen recept moet je uiteindelijk een medisch recept schrijven. Een simpel stappenplan en voorbeeld om een recept.

De knoflook goed fijn malen in een vijzel. Vervolgens prijs breng je 250 milliliter water aan de kook. Voeg nu de fijne knoflook, trassi, zout (ongeveer 2 theelepels) toe. Voeg nu de kleefrijst toe aan deze pan en meng goed door elkaar tot de rijst al het vocht heeft opgenomen. De rijst gaar stomen. Nu vorm je het mengsel tot platte ronde koekjes van ongeveer 4-5 centimeter breed. Laat de rengginang ongeveer een dag drogen. Verhit een wadjan met boots olie en frituur tot gaar. Een reactie achterlaten wordt erg gewaardeerd!

afkortingen recept

Hoe schrijf ik een recept?


Rengginang ofwel Indische rijstkoekjes! Makkelijk te whitening maken en lekker voor elke gelegenheid. Ik zeg alvast: selamat makan/eetsmakelijk! Ingrediënten voor Rengginang: 800 gram kleefrijst 3 teentjes knoflook 1 theelepel trassi 2 theelepels zout 250 ml water olie om te frituren, hoe maak je rengginang? Doe lauder de kleefrijst in een bak met water en laat het ongeveer 3 uur weken. Lek de kleefrijst goed uit. De stoompan op het vuur zetten. Als het water kookt, de kleefrijst in de stoompan doen en stomen tot halfgaar (ongeveer in een 0,5 uur). De kleefrijst apart houden.

Recepteerkunde - 1, afkortingen, dokter, recept


Vespere 's avonds Het slechte handschrift van veel artsen is spreekwoordelijk. Natuurlijk zijn er artsen die duidelijk schrijven, maar het is een feit dat apothekers vaak twijfelen over wat er op een recept staat. Ze moeten dan contact met de arts opnemen. Tegenwoordig gebruiken de meeste artsen een computer om het recept te printen, zodat het handschrift geen probleem meer. Overgenomen van " ".

afkortingen recept

In manum medici (geef) in handen van de arts iter. Mane et vespere 's zoeken morgens en 's avonds mane mane 's morgens. Oculus dexter / sinister rechter- / linkeroog. Post cenam na de maaltijd. Quater de die viermaal daags. Quantum sufficit zo veel als nodig is recipe neem.

Signa schrijf (de instructie die aangeeft wat volgens de arts minimaal op het etiket vermeld moet worden) cream subling. Sublingualis onder de tong. Sit si necesse sit indien nodig, zo nodig (ook wel:. Ter de die drie maal daags. Usus cognitus gebruik bekend (ook wel:. Usus externus uitwendig gebruik vesp.

Medische recepten schrijven ( afkortingen )


Bis de die tweemaal daags collut. Da geef, verstrek. Durante coenam tijdens de maaltijd. Da cum prohibitione geef met verbod (bijvoorbeeld autorijden, bediening van machines). De die per dag.

Da in manum medici geef in handen van de arts. De septimana per week. Da sine monitione geef zonder waarschuwing. Da sine prescriptione geef zonder bijsluiter (bijvoorbeeld bij sedativa of antipsychotica). Da tales doses geef zodanige doses. Fac lege artis maak volgens de regelen der kunst gtt.

Afkortingen in recepten - slideShare

1, een oogarts of optometrist kan een brilrecept aan de patiënt geven waarop de sterkte van de brillenglazen wordt vermeld. Dit formulier is bestemd voor de opticien en is in die zin als doktersrecept te beschouwen. Termen en afkortingen op een doktersrecept bewerken hieronder volgt een niet-limitatieve lijst van termen en afkortingen van Latijnse termen die op een doktersrecept kunnen staan: Afkorting Betekenis. A ana partes aequales van elk gelijke delen. Ante coenam voor de maaltijd ad tot ad lib. Ad libitum naar believen (zoveel verstrekken als voor de patiënt noodzakelijk). Ad usus externum voor uitwendig gebruik. Ante noctem voor de nacht.

afkortingen recept

Afkortingen tijdens het voorschrijven van geneesmiddelen

De hoeveelheid wordt vermeld als aantal (pillen, dragees, poeders enz.) en gewicht per stuk (veelal in milligram, waarbij het clarins gramteken achterwege worden gelaten). Uiteindelijk wordt door de apotheek een aantal gegevens over het te leveren medicijn op een etiket geplaatst ten behoeve van de patiënt. Een apotheker mag niet zonder overleg met de arts of specialist van de patiënt die het medicijn voorgeschreven krijgt, van het recept afwijken. Indien van het recept afgeweken moet worden, dan dient hij eerst de betreffende (huis)arts of specialist te raadplegen alvorens tot verstrekking over te gaan. Van een apotheker wordt verlangd dat hij bekend is met de werking van het medicijn en dat hij het recept op juistheid kan beoordelen, zodat bij gerede twijfel altijd de juiste beslissing genomen wordt. België werd op et elektronisch voorschrift ingevoerd. Hierbij wordt het voorschrift op een computer ingegeven, en wordt een barcode afgedrukt. Met deze barcode kan de patiënt het recept in de apotheek afhalen.

Een doktersrecept kan voor een gelimiteerde of ongelimiteerde periode geldig zijn. Gedurende die periode kan het zijn dat de cream patiënt meerdere malen dezelfde geneesmiddelen nodig heeft. In dit geval wordt van "herhaalrecept" gesproken. Een herhaalrecept wordt vooral toegepast bij medicijnen zoals de anticonceptiepil en medicijnen tegen bijvoorbeeld: Een recept begint doorgaans met de afkorting "R (van het Latijnse "recipe" oftewel "neem hetgeen gevolgd wordt door de naam van het medicijn met daarachter de dosering, vaak in milligram (het. Aangezien de meeste medicijnen tegenwoordig bij de apotheek uit voorraad en op de juiste dosering leverbaar zijn, wordt nog zelden een bereidingswijze vermeld. Daaronder volgt het vereiste gebruik van het medicijn en datgene wat op het etiket moet verschijnen hetgeen voorafgegaan wordt door "S." (van het Latijnse "Signa" oftwel "schrijf" (op het etiket). Hierbij wordt wederom gestandaardiseerde vaktaal gebezigd (veelal in Latijn).

Afkortingen en woorden uit de geneeskunde en biochemie

Uit wikipedia, de vrije encyclopedie, naar navigatie springen, jump to search. Handgeschreven recept van Sigmund Freud, een doktersrecept of doktersvoorschrift is een schriftelijk verzoek van een arts aan tropenziekten een apotheker voor de aflevering van geneesmiddelen aan een patiënt. Naast naam- en adresgegevens van de arts, de naam en (soms ook) adresgegevens van de patiënt, bevat het recept de gegevens over het gebruik, de hoeveelheid en sterkte van de af te leveren medicijnen. Veel medicijnen (in Nederland de, ur-geneesmiddelen ) zijn niet zonder doktersrecept verkrijgbaar. Het recept kan echter ook medicijnen vermelden die vrij verkrijgbaar zijn. Hierbij kan ook gedacht worden aan verband en andere medische hulpmiddelen en artikelen. In het laatste geval neigt het recept naar een boodschappenlijst, ofschoon het niet zozeer een geheugensteun betreft, doch een eenduidige instructie aan de patiënt.

Afkortingen recept
Rated 4/5 based on 775 reviews